Tiden på et legegulv styrker sansemotoriske udvikling

Som vores første blogindlæg har vi bedt ergoterapeut (og vores største fan af Hyggi legemåtter), Ann Helene fra Sanselab om at forklare nogle af fordelene ved mavetid med dit barn og give lidt inspiration til øvelser, du kan prøve derhjemme

Jeg elsker gulvtid for babyer, det gør jeg fordi når vores børn ligger på legegulvet, så stimuleres deres sansemotoriske udvikling.

I de første måneder er det vigtigste sted for din baby at være, på dig, enten i favn, på mave eller lignende. Det er det fordi dit barn her ligger tæt på dit nervesystem og kan bruge det til at føle sig tryg. Det er ikke for sjov at man kalder de første tre måneder af babyernes liv for 4. trimester.


Vi begynder tidligt at tilbyde mavetid

Men selvom de i starten bruger det meste af deres tid på din krop, så er vi allerede tidligt i gang med at tilbyde muligheder for at ligge på maven, få styrket nakke og ryg, og få givet vores babyer muligheden for at opbygge muskelstyrken til at løfte hovedet selv.

Det er vigtigt at det underlag vi tilbyder vores børn at ligge på i starten, er blødt, men fast. Det er det fordi det faste underlag skaber de bedste forudsætninger for at kunne stabilisere sig selv i maveleje.

Legegulvet fra Hyggi tilbyder den rette kombination af fasthed og blødhed som giver barnet mulighed for trygt og let at komme i gang med sin træning. Jeg vil gerne komme med et par gode forslag til dejlige lege du kan lage med din baby, som stimulerer mavetid på legegulvet.


3 gode lege på legegulvet som gør mavetid sjov

Flyveren

En hyggelig lille leg der stimulerer din baby balancesans, samtidig med at du får trænet din core, og din baby får styrket sin nakke og ryg. Lige din baby på dine skinneben så din baby kigger på dig. Rul derefter tilbage og lig på ryggen, med bøjede ben, så din baby ligger og flyver. Sæt stille og roligt gang i en bevægelse fra side til side.

Rasleleg med rasleæg

Hjælp din baby til at motiveres til at kigge op, ved at ligge ved siden af dem på maven. Leg små lege med legetøj der rasler eller har flotte farver, som motiverer dem til at kigge op og fremad. Det aller bedste på dette stadie er ansigter, men små sjove lege figurer kan også anbefales. Det kan være rigtig hårdt at ligge ved siden af sit barn i starten. Men jo mere du ligger ved siden af dit barn, jo mere vil dit barn motiveres til at ligge her og dermed opbygge styrke i nakke og ryg. 

Skrå underlag

En anden skøn måde at hjælpe sin baby i maveleje er ved at bruge redskaber der løfter dem en smule op fra underlaget. Så skal de nemlig ikke selv bruge kræfterne på at løfte hovedet det første og tungeste stykke mod tyngdekraften, men får hjælp i den skråstilling. Jeg plejer at anbefale en bobles donut eller den store krokodille. Men der findes et hav at kileredskaber som kan bruges. Blot husk, at når du kiler din baby så bør hele deres krop være understøttet, så de ikke laver et bøj i ryggen. 

Legegulve indbyder til gulvtid

Den bedste måde at hjælpe sit barn igennem den sansemotoriske udvikling er ved at tilbyde dem sjove lege på legegulvet. Det bedste din baby ved er når i er sammen. Den tid du bruger på legegulvet med din baby, er den bedste tid for din baby. I starten vil det være små hyggelige stunder hvor det primært er den nære kontakt der er i fokus, men senere vil lege med legetøj være det der stimulerer dit barn til at søge videre igennem sin udvikling.

Udviklingen kommer helt naturligt da mennesket har en indbygget søgen efter sansestimuli. Når vi tilbyder vores børn de rigtige forudsætninger så vil de stille og roligt i deres eget tempo søge igennem deres sansemotoriske milepæle.

Find balancen med lege på ryggen

Balancen på ryggen er essentiel for at kunne lære at rulle fra ryg til mave, og den er vigtig for at kunne finde sine fødder. Det er nemlig ikke kun at ligge på maven som styrker barnets sansemotoriske udvikling det sker i høj grad også i rygleje. Derfor behøver vi ikke være så bange for også at tilbyde vores babyer tid på ryggen.

Når vores babyer ligger på legegulvet og får lov til at sanse verden over dem, de kigger sig omkring, de rokker lidt fra side til side og de begynder at løfte benene op for gribe efter først knæ og så fødder. Så styrker de deres mavemuskler. De styrker deres core og de bliver klar til at rulle. Jeg elsker at tilbyde masser af rygliggende balance lege, det kan være under et aktivitets stativ, hvor legetøjet er placeret ud til siderne, eller det kan være i en hyggelig leg med sansetørklæder.

Ann Helene | Sanselab
Næste indlæg